16 april 2015

Intervju med min handledare på förskolan

Hur ordnade du din PRAO-plats? - Jag ordnade min PRAO-plats genom att ringa runt och fråga om de tog emot praoelever. Jag ringde till flera företag till jag fick en plats någonstans.

Var ligger din PRAO-plats? Vilken typ av företag är det? Vem äger företaget? - Min PRAO-plats ligger i Sunderbyn på Lagaskiftesvägen. Företaget hör till skolan. Det är Luleå Kommun som äger förskolan.

Vilka yrken finns på din arbetsplats? Arbetsuppgifter? Ansvarsfördelning?På förskolan finns det 5 st olika yrken. Det finns en förskolechef, sen finns det kock, ekonomibiträde, förskollärare och barnskötare. På varje avdelning jobbar en barnskötare och två stycken förskollärare. Förskolechefen är högsta chefen på förskolan, de andra förskollärarna och barnskötarna har ansvar för att alla mål som finns i läroplanen blir uppfyllda och att varje barns utveckling och lärande dokumenteras. Arbetslaget bestämmer arbetsuppgifter tillsammans, det är viktigt att ge barnen omsorg och ta hand om de väl.


Vilken utbildning krävs för att man ska få jobb på din arbetsplats inom respektive yrke? - För att bli förskollärare måste man ha förskollärarexamen, de som är barnskötare idag har barnskötarutbildning men den utbildningen finns inte längre. 

Hur många anställda? Andel kvinnor/män? - Vi är 16 st anställda, det är 15 kvinnor och en man, mannen jobbar i köket. 

Vilken/vilka fackföreningar organiserar de som arbetar på din arbetsplats? Är de flesta medlemmar i facket? Löner? Arbetsförmåner? - Förskolan tillhör den Kommunala Fackföreningen och Lärarförbundet. Det är en arbetsförmån att vi får äta gratis här på förskolan och så får vi friskvårdsbidrag från kommunen. 

- Det är lite olika lön beroende på vad man har för yrke på förskolan. Som förskollärare tjänar man bra men som barnskötare tjänar man inte lika bra, det är väldigt stor skillnad på lönerna, det kan handla om tusentals kronor i skillnad. 

Arbetsmiljö: arbetstider, buller, stress, trivsel, arbetsskador etc. - Att jobba på förskola är ett stressigt jobb, i längden blir det bullrigt. Det kan även bli lite kroppsliga skador eftersom man lyfter barnen mycket och sådant så man kan få mycket ledbekymmer.Vi har höj-och sänkbara skötbord för att man inte ska behöva böja sig så mycket. 

- Vi har arbetstider från 06.00-18.30, det finns nattöppna förskolor som har öppet 365 dagar om året, dygnet runt, det finns en nattöppen förskola i Luleå.

- Det som är bra med mitt jobb är att ingen dag är den andra lik, det är ett fritt arbete och man får välja mycket själv vad man vill göra. Man får vara ute mycket vilket är bra och man pratar mycket med föräldrar och barn så det är en väldigt socialt arbete.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar